Honda Civic Forums banner

Jakiego oleju używasz? 1.6 Vtec Gen 7

37K views 13 replies 7 participants last post by  Big Al  
#1 ·
Nie orientuję się w kodach dla każdego modelu, więc powiem po prostu, że mam 1.6 Gen 7 Vtec, może EP?

Historia serwisowa wskazuje, że w tym samochodzie zawsze używano 10w40, a instrukcja obsługi również to zaleca do użytku przez cały rok. Jednak jeśli wpiszę szczegóły do Opie Oils, mówią, że samochód potrzebuje 0w20, ale zalecają 0w30.

Więc czego wszyscy używacie?

#5 ·
Pezza4u said:
Nie orientuję się w kodach dla każdego modelu, więc powiem tylko, że mam 1.6 Gen 7 Vtec, może EP? Historia serwisowa wskazuje, że w tym samochodzie zawsze używano 10w40, a instrukcja obsługi również to zaleca do użytku przez cały rok. Jednak jeśli wpiszę szczegóły do Opie Oils, mówią, że samochód potrzebuje 0w20, ale zalecają 0w30. Więc czego wszyscy używacie?
Sprawdź tutaj kolego viewtopic.php?f=56&t=24961

#6 ·
Ciekawe, że obaj używacie 5w30...jakiś konkretny powód, dla którego zdecydowaliście się na ten gatunek? Używam tego w moim drugim samochodzie (ford diesel) i myślę, że jest nieco cieńszy, więc szybciej osiąga temperaturę. Mam w domu butelkę 10w40 i 5w30, więc może wypróbuję ten drugi i zobaczę, czy jest jakaś różnica.

Jedyne, co by mnie martwiło, to to, że silnik jest przyzwyczajony do 10w40, więc czy zmiana gatunku mogłaby go zdenerwować?

Jeśli chodzi o cenę, to kupuję moją z Asdy, kiedy jest w ofercie za dychę...butelka Castrol 4L.

DuncanP said:

Cheers, wiedziałem, że gdzieś je czytałem...mój to EU8 :)

#11 ·
Pezza4u said:
Ciekawe, że obaj używacie 5w30...jakiś konkretny powód, dla którego wybraliście ten gatunek? Używam go w moim drugim samochodzie (ford diesel) i myślę, że jest nieco cieńszy, więc szybciej osiąga temperaturę. Mam w domu butelkę 10w40 i 5w30, więc może wypróbuję ten drugi i zobaczę, czy jest jakaś różnica.

Jedyne, co mnie martwi, to to, że silnik jest przyzwyczajony do 10w40, więc czy zmiana gatunku może go zdenerwować?

Jeśli chodzi o cenę, to kupuję go w Asda, gdy jest w ofercie za dychę...butelka Castrol 4L.

DuncanP said:
Dzięki, wiedziałem, że gdzieś je czytałem...mój to EU8 :)
myślałem to samo z Asda w zeszłym tygodniu....magnatec tak??

mój potrzebuje pełnej wymiany, kiedy będę miał okazję....